Hoe de levensduur van elektrische vismotoren verlengen?

Veel klanten hebben teruggeschreven dat onze motorkwaliteit erg goed is. De motor is zeer duurzaam en sommige zijn zelfs 5-6 jaar gebruikt. Waarom kunnen HK-motoren zo lang worden gebruikt? Elk HK-product moet tientallen tests ondergaan voordat het de fabriek verlaat. Deze tests omvatten waterdicht, valbestendig, normale snelheid, schakelaar, rotor en andere. Wij zorgen ervoor dat de motor voor onze klanten van hoge kwaliteit is. Dat is de hoofdoorzaak van de duurzaamheid van HKelektrische vismotor. Motoren van hoge kwaliteit hebben ook onderhoud nodig om ze beter en duurzamer te maken. Hier hebben we methoden samengevat over hoe de motor te onderhouden en de levensduur te verlengen.

1. Hoe kan worden voorkomen dat de motor wordt gecorrodeerd?

Corrosie beïnvloedt veel de prestaties en levensduur van vissersbootmotoren. De twee basistypen corrosie zijn galvanische corrosie en strooicorrosie. Elektrochemische reacties tussen verschillende metalen veroorzaken galvanische corrosie. De strooistroomcorrosie treedt op wanneer geladen metalen worden ondergedompeld in een matrix van wateren zoals meren, rivieren of oceanen. De goede kant is dat beide soorten corrosie kunnen worden vermeden of vertraagd. Om destructieve corrosie van de nieuwe schroef te voorkomen. Het eerste waar u op moet letten, is de verf op het oppervlak. Omdat dit de eerste plaats is die kan optreden aan het begin van corrosie. Elke bel of blaar is het teken, neem onmiddellijk maatregelen om ze te corrigeren om corrosie te voorkomen. Wanneer deelektrische vismotoraanrakingen in zout water, enige corrosie is onvermijdelijk. Het gebruik van opofferanodes zal dus helpen. De opofferingsanode is een kleine chip gemaakt van hoogactief metaal dat op de meeste zoutwater-elektromotoren wordt geïnstalleerd. Het is gebruikt om corrosie van minder actieve metalen te voorkomen. Wanneer corrosie begint, corrodeert de opofferingsanode eerst. het beschermt het minder actieve metaal in de propeller. Het is een must om de propeller met zoet water door te spoelen nadat de boot in zee heeft gelopen. Het kan corrosie van een groot aantal propellers in het zeewater voorkomen. Omdat het schadelijke zoutafzettingen kan verwijderen die erosie kunnen bevorderen of versnellen.

Bovendien kan corrosie rond de ventilatieopening worden opgelost door het gebied grondig te reinigen met scheeps- of autowas. Als roestvrijstalen onderdelen van de propeller aan het roesten zijn, zijn de volgende stappen noodzakelijk. zijn meestal het reinigen van de onderdelen, het verwijderen van vuil en het vervangen van onderdelen indien nodig. Hoewel corrosie een probleem is bij opgeblazen schroeven, is het te voorkomen. Kijk goed naar de stuwraketten en vervang of reinig de corrosiedelen zodra u ze opmerkt.

Gebruik na gebruik een opofferingsanode voor extra bescherming. En spoel het zeewater grondig uit het propellichaam. Deze zorgen ervoor dat uw elektromotor jarenlang sterk en corrosievrij blijft.

2. Hoe kan schade aan de motor worden voorkomen?

Bij gebruik raden we aan om niet altijd één versnellingsstand te gebruiken, vooral de hogesnelheidsversnelling. Als je het de hele tijd gebruikt, zal het de motor van de vissersboot zwaar belasten. Wanneer u het zware gewicht sleept, wordt de motor beschadigd. Het is dus beter om de versnellingspositie elk half uur te veranderen. Gebruik ook niet altijd één versnellingspositie, veranderingsposities kunnen uw motor beter beschermen. Vóór elke inschakeling is het correct om de versnelling in de 0-positie te zetten en de motor niet met belasting te laten starten.

3. Hoe te doen in noodgevallen?

Wanneer deelektrische vismotoronder water door het puin wordt gewikkeld, heeft het een methode. HK heeft een uniek design. Er zit een kleine beugel op de as, je kunt het propelleroppervlak maken door een kleine beugel te draaien. Natuurlijk moet u van tevoren de stroomtoevoer loskoppelen om uw veiligheid te garanderen. Ruim vervolgens het vuil op en blijf het gebruiken. Maar probeer de gouverneur niet te verdraaien en de high-end positie te draaien om los te breken. Dit is helemaal verkeerd.

We hopen u de beste producten te bieden en we hopen dat u de beste vaarervaring heeft.

Laatste berichten